Psaltirea Maicii Domnului – Catisma 11

Psalmul 77

Luati aminte, poporul lui Dumnezeu, la legea Dumnezeului celui prea Viu, aplecati-va urechea la graiurile Mantuitorului Hristos, nu uitati milele si indurarile Lui, nu uitati pe iubita Lui Maica, preabinecuvantata pururea Fecioara Maria. Deschideti gura si inimile voastre spre slavoslovia ei. Vestiti din neam in neam laudele, puterile si minunile ei. Puneti preaslavitul ei nume ca un semn sau ca o pecete pe inimile voastre, caci ca o pasare ea ne acopera pe toti cu aripile vesmintelor sale.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 78

Doamna, pacatele mele cele de voie si duhurile necurate au venit in sfanta biserica a sufletului meu si au pustiit-o cu multa indrazneala. Vai! Plangand, plang cu Ieremia si lacrimile curg pe obrajii mei: cum s-a intunecat aurul credintei mele? Cum s-a schimbat argintul iubirii fata de preadulcele Iisus? Cum s-a risipit adunarea sfinteniilor crestinesti? Vai! Gresit-am la cer si inaintea ta, Stapana! Apara-ma pe mine, pacatosul, iniantea lui Dumnezeu! numara-ma iarasi cu ceata alesilor Lui! Ploua peste amarata mea inima picaturile dulci ale harului tau ceresc.

Psalmul 79

Cel ce l-ai nascut pe Israel cel vechi, l-ai umplut de harsi pe cel nou intru iubitul tau Fiu, Mantuitorul Hristos, preamilostivul parinte ceresc! invredniceste-ne pe noi, pacatosii, cu vrednicie sa fericim pe cea fara de prihana, pe pururea Fecioara Maria, care a nascut pe dumnezeiescul nostru Izbavitor si Mantuitor al neamului omenesc, caci in toata viata pribegiei Fiului pe pamant, a fost nedespartita de Dansul si impreuna s-a nevoit, barbateste, in toate suferintele si ocarile. O, preaiubita si preasfanta Maica a lui Dumnezeu, invredniceste-ne sa avem in gurile si in inimile noastre aceasta cantare prooroceasca a ta: iata, de acum ma vor ferici toate neamurile!

Psalmul 80

Bucurati-va de Doamna si ajutatoarea noastra! Strigati ei cu strigate de bucurie in inimile voastre, caci ea nu va ingadui ca rugaciunile voastre sa ramana zadarnice, ci va implini toate cererile voastre cele bune, numai sa pasim pe urmele smereniei, ascultarii si blandetilor sale! Caci ea iubeste inimile celor ce au frica de Dumnezeu, iar darul ei intotdeauna pretrece cu aceste inimi. Alergati dar catre ea cu totii cu fagaduinte sfinte si va veti impartasi cu negraitele ei bunatati. Slava tie, Stapana, nerapita vistierie a sufletelor noastre!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 81

Dumnezeu a stat in ceata dumnezeilor. Din inalta sa bunavointa, ca o floare de rai, s-a ivit Maica Domnului. Veniti si cadeti la picioarele ei toti cei ce o iubiti si o cinstiti, caci ea este izvorul vietii vesnice, ea ii adapa fara plata pe cei insetati, iar cei ce beau din izvorul acesta nu vor inseta in veac.

Psalmul 82

Stapana, cine, dupa Dumnezeu, este asemenea tie in cer si pe pamant, care prin cinste si slava intreci pe locuitorii cerului si pe cei nascuti pe pamant! Pe cat de departe sunt cerurile de pamant, pe atat te-a inaltat peste toate fapturile! Lipitu-s-a sufletul meu de tine, imparateasa cerului! Fa-ma sa privesc pururea cu mintea la slava si maretia ta, ca sa ma satur de nesaturatul tau har!

Psalmul 83

Cat de iubite sunt inaltele tale lacasuri, preamilostiva Doamna Maria, si cat de iubit este chivotul vesnicei tale odihne! Intoarce-te, amarate suflete, cu toata dorinta ta de acea vesnica odihna, caci camara ta cea vesnica de odihna este gata si pentru tine. Imparateasa cerului cauta mantuirea ta, stand in fata Prestolului lui Dumnezeu, pururea se roaga pentru tine si rugaciunile ei sunt mai bune decat libanul si decat tamaia cea cu bun miros, care se ridica in fata iubitului ei Fiu, Mantuitorul nostru. Slava tie, Stapana, care esti neadormita in rugaciunile tale pentru noi, pacatosii, si care in mijlocirile taleesti nadejdea noastra cea nemincinoasa.

Psalmul 84

Ai binevoit, Doamne, sa sfintesti sanul neprihanit al pururea Fecioarei Tale prin incremenirea cea mantuitoare. Caci aceasta este cea mai frumoasa dintre fiicele Ierusalimului si numele ei este intru binecuvantarea sfintilor ingeri si arhangheli. Cautati-o pe pururea Fecioara Maria, sfintelor puteri si domnii, slaviti-o, credinciosilor, cautati intelepciunea ei. Saracilor, imbogatiti-va cu comorile indurarilor sale. Cei ce doriti mantuirea vesnica, chemati-o intru ajutor, in simplitatea inimilor voastre.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 11, glasul 13

Minune mare, cum de ai purtat pe palmele Tale, Fecioara Marie, pe Cel ce tine toate in mana Sa si cum, din sanii tai, ai hranit pe Datatorul de hrana! Pe Acela cu staruinta roaga-L, Preasfanta Fecioara, ca sa ne dea mare mila! Intareste-ma sa trec pe cararea pocaintei cu inima zdrobita, prea puternice Mantuitor, iar cu faptele cele bune sa-mi imbogatesti sarmanul meu suflet si din stramtorarea patimilor sa-l duci spre largirea nepatimirii, cu rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni! Liman mantuitor te avem, Nascatoare de Dumnezeu, noi, care suntem inviforati in noianul vietii. Tu, dar, mantuieste din toate nevoile pe cei ce alearga la bunatatea ta!

RUGACIUNE

O, prea buna Doamna, Fecioara Nascatoare de Dumnezeu Marie, veselia cetelor ingeresti si bucuria neincetata a crestinilor ortodocsi! Cazand cu smerenie in fata negraitei tale maretii, cu umilinta te rog eu, pacatosul si nevrednicul tau rob, primeste de la mine aceasta lauda pe care o inalt din tot sufletul spre tine si, cu dragostea ta, ca o Maica iubitoare de fii, incalzeste inima mea cea rece si roaga, cu calduroasa ta mijlocire pe Domnul Dumnezeu si pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos pe Care L-ai nascut, sa-mi ierte toate greselile mele si sa ma incinga cu puterea Sa de sus catre implinirea dumnezeiestilor Sale porunci. Lumineaza sufletul meu cu lumina ta cea neapusa, ca sa-mi fie mie care pribegesc in aceasta viata pamanteasca, o calauza spre patria cea de sus, spre Ierusalimul cel ceresc! Ca in acest chip avand, dupa Dumnezeu, in tine una, o puternica nadejde in asteptarea mantuirii mele, sa proslavesc prea sfantul si maretul nume al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.