Psaltirea Maicii Domnului – Catisma 19

Psalmul 134

Laudati numele Domnului, proslaviti si numele pururea Fecioarei Maria, veniti cu rugaciuni si cu cereri catre sfanta ei maretie, ca Ea va reinoi voia cea buna in inimile noastre si nu ne vor birui poftele pacatului. Cei ce cugeta mereu la ea si se bucura cu multumire pentru milele ei, vor dobandi dulceata cereasca si pace in sufletele si inimile lor. O, pacatosilor, sa suspinam catre Preasfanta Fecioara Maria, cu simtaminte launtrice si cu rugaciunile ei ni se va darui noua tuturor, viata evlavioasa si sfarsit fericit.

Psalmul 135

Marturisiti-va Domnului ca este bun si imparte bunatatea Sa celor ce o cauta prin mijlocirea Imparatesei cerului! O Stapana pomeneste-ne intru smerenia noastra si apara-ne de faraonul cel din iad si de puterea lui vrajmasa cu mana ta cea tare si cu brat inalt. Sa cantam Domnului caci cu slava s-a preaslavit! Sa cantam si sa vestim cele de multumita tie, mult puternica Stapana, ca ne-am izbavit si ne izbavim de cei rai prin tine, ceea ce ai purtat in mainile tale Stapanirea nebiruita.

Psalmul 136

La raul Babilonului au seznut si au plans evreii iar noi plangem pentru pacatele noastre si cu smerenie strigam catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria si-i aducem plansul inimii si suspinul duhului ca nu vom dobandi iertare de pacate nici vesnica mantuire a sufletului fara Rodul binecuvantat al pantecelui ei. Noi asteptam, credem si marturisim ca dobandim viata cereasca prin rugaciunile ei cele sfinte si bineplacute lui Dumnezeu pentru noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 137

Marturisi-ma-voi tie Doamna, Stapana Fecioara din toata inima mea ca prin tine am dobandit mila si indurarile lui Iisus Hristos. Auzi cuvintele mele si suspinurile mele, in ziua si in ceasul cand te chem. Inmulteste-mi puterea duhovniceasca a credintei in slabul meu suflet si in necazurile inimii, sa-mi fii o Mangaiere de viata facatoare pentru inima mea, care te cheama pe tine. O, Stapana binefacatoare, fa-ma sa traiesc in pace sub acoperamantul tau de Maica.

Psalmul 138

Preasfanta Doamna Fecioara tu m-ai incercat si mi-ai cunoscut si caderile si faradelegile mele, dar sa se inmulteasca asupra mea a pacatosului milele tale de Maica si se va largi asupra mea bunatatea ta. Eu privesc ca fiul cel desfranat la cer, ca prin mijlocire ta ma smeresc si cu insuflarea ta ma linistesc, cu privirea la sfanta inchipuire a Fetei tale, eu ma mantuiesc, cu credinta si nadejdea la Mantuitorul meu, pe care-L tii in mainile tale si mi-L arati mine pacatosului spre mangaiere eu nadajduiesc sa primesc fericirea in vecii vecilor.

Psalmul 139

Scoate-ma Preasfanta Doamna Fecioara Nascatoare de Dumnezeu de la omul cel viclean si de vrajmasul din iad pazeste-ma, ca vrajmasul si-a indreptat sageata impotriva mea si cu lingusirile lui imi prinde sufletul meu. Zdrobeste Stapana puterile lui cele viclene si sa cada degraba in prapastia pe care a facut-o, iar eu ma voi bucura de tine si ma voi veseli de mantuirea ta!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 140

Preasfanta Doamna Fecioara cu toata smerenia strig catre Tine auzi-ma, ia aminte la rugaciunea si la cererea mea. Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Fetei tale, seara, dimineata, la amiaza si in orice vreme ca sa nu intunece rautatea lumii acesteia mintea mea. Fa-ma Stapana sa inteleg totdeauna cele placute tie si intareste inima mea intru adevarata dragoste de tine.

Psalmul 141

Cu glasul meu catre Doamna si Stapana Fecioara am strigat si cu osardie m-am rugat ei, varsat-am lacrimile mele in Fata ei si i-am infatisat durerea inimii mele. ca raul vrajmas din iad pazeste calcaiul meu si peste tot intinde cursele sale impotriva mea. Ajuta-ma Stapana ca sa nu se impiedice pasii mei inaintea lui, ci el insusi sa se zdrobeasca sub picioarele mele cu puterile tale.

Psalmul 142

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, asculta rugaciunea mea, pleaca-ti urechea la cererea mea, ca a prigonit vrajmasul sufletul meu, se sileste sa ma impiedice pe care mantuirii vesnice! Mi-a ingreunat inima cu intunericul lui si s-a mahnit foarte duhul meu. Nu intoarece Stapana Doamna Fecioara Fata ta de la mine, ca sa nu cad cu cei ce se coboara in prapastia iadului si trimite lumina ta si darul tau si va disparea din fata mea intunericul lui si se va pazi viata si mintea mea.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 19, glas 5.

Vai mie! ce voi face eu ticalosul? Ce inceput de mantuire voi pune, ca in zadar trece viata mea! Nu ma lepada preabuna Stapana Doamna Fecioara pe mine cel lepadat si ratacit ci arata-mi chipuri de pocainta Maica lui Dumnezeu pentru ca intru laude sa te slavesc pururea. Vezi Doamna cumplitele patimi trupesti din pricina carora sunt cuprins de boli, plin de necazuri sunt si de multa deznadejde si de stramtorari intuneca. Ci tu care L-ai nascut pe Dumnezeu cel ce a luat in trupul sau ranile si neputintele oamenilor, pe Acela roaga-L sa-mi dea pace si mare mila! Bucura-te petrecerea Dumnezeiasca a Stapanului, Slava ingerilor si nadejdea oamenilor, tarie in nevoi, puternica Mijlocitoare pentru noi toti, intarirea si zidul celor ce au nadejde in tine, adapostirea credinciosilor iubitoare de bine Maica lui Dumnezeu Celui iubitor de oameni pe Acela roaga-L sa dea robilor Sai pace si mare mila!

RUGACIUNE

O, preamilostiva Doamna Imparateasa cerului si a pamantului Stapana ingerilor si a oamenilor! Tie preamilostiva Aparatoarea noastra, Domnul nostru Iisus Hristos la rastignirea Sa, L-a incredintat pe ucenicul sau, mare Apostol si evanghelist Ioan, zicandu-i: “‘Iata, Mama ta” iar prin el te-a numit Mama tuturor crestinilor ortodocsi pentru ca toti cei ce cu credinta si cu dragoste alearga sub stapanescul tau Acoperamant sa se mantuiasca si sa se izbaveasca de toate nevoile si necazurile. Pentru aceasta si eu nefiind vrednic, spurcandu-mi mintea si inima cu nenumarate pacate, trandav si lenes de orice lucru, bun, indraznesc sa alerg la Acoperamantul tau, Maica Milostivirii, Maica Milei si a Bunatatii rugandu-te si cerand cu umilinta si cu zdrobirea inimii sa nu ma lepezi pe mine cel ce ma caiesc. Vezi bubele si puroiul ticalosului meu suflet auzi plangerea inimii mele indurerate cerceteaza-ma cu indurarile tale de Mama, de care m-am invrednicit eu nebunul, care am lepadat poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu. Dar tu care n-ai trecut cu vederea rugaciunile lui Teofil cel care s-a lepadat de Fiul tau, de Domnul si de tine, Prea Curata Lui Maica, cerandu-si iertare pentru pacatul lui cel infricosat tot asa nu ma trece Stapana cu vederea nici pe mine care imi pun toata nadejdea in tine! Nu ma lepada ca pe un rob impietrit cel ce-L rastignesc a doua oara pe Fiul tau cu pacatele mele. Nu te ingretosa de mirosul urat al meu, cred Aparatoarea mea cea plina de osardie ca poti cere de la Fiul tau toate cate le doresti! Daca Solomon imparatul om fiind a zis mamei sale: ”Cere de la mine maica mea tot ce doresti si eu iti voi da” ce bunatati nu-ti va implini Fiul tau, Imparatul cerului si al pamantului, Atotputernicul, Milostivul si Iubitorul de oameni? Ca Lui I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, cu cel fara de inceput al Lui Parinte si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Lui Duh, in vecii nesfarsiti. AMIN!