Psaltirea Maicii Domnului – Catisma 20

Psalmul 143

Binecuvantata esti, Doamna, caci ne inveti pe noi, robii tai, sa luptam impotriva lumii, trupului si diavolului. Impotriva lumii , ca sa ne intoarcem ochii de la inselaciunile ei. Impotriva trupului, ca sa ne mentinem in curatie si sa nu ne atingem de lucrurile oprite. Impotriva diavolului, ca sa intelegem ispitele lui si smintelile lui si sa ne impotrivim din toate puterile ispitelor lui. O, prea puternica Stapana! te rugam, si nu vom inceta a te ruga, slobozeste fulgerul puterii tale si alunga-l, trimite sagetile grabnicei tale aparari si loveste-l, preaslaveste, din inaltimea slavei tale, in aceasta lupta, dreapta cea puternica, pentru ca noi, robii tai, izbaviti fiind de rele, cantand, sa cantam pururea slava si lauda ta. Cunoaste, Stapana, cat suntem noi de lesne aducatori spre pacat si cat de trebuincioasa este mana ta de ajutor. Inflacareaza in inimile noastre dorintele cele ceresti si umple-ne de duhul dulcetilor raiului!

Psalmul 144

Inalta-te-voi pe tine, iubita Maica a Fiului lui Dumnezeu, si in fiecare zi iti voi canta tie laude. Peste tot pamantul oamenii preaslavesc faptele tale si milele tale si ostroave multe preamaresc minunile tale. Ingerii si arhanghelii preamaresc si propovaduiesc sfintenia sufletului tau si toti sfintii binevestesc blandetea si smerenia ta. Ochii nostri nadajduiesc la tine, Doamna, trimite-ne noua hrana si bautura la vreme buna, iar sufletul flamand sa ni-l hranesti si sa-l saturi cu dulceata ta cea cereasca, iar noi, robii tai, te vom binecuvanta ca pe o maica preamilostiva in vecii vecilor. Amin!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 145

Lauda, suflete al meu, pe Doamna, pururea Fecioara Maria, laud-o neincetat, pana cand mai locuiesti in trupul acesta. Iar cand vei iesi din temnita trupului stricacios, ea ti se va infatisa ca o aparatoare si in calea cea necunoscuta iti va fi o calauza de nadejde. Palcurile viclenilor diavoli vor disparea in fata luminii sale si vei trece fara frica pana la portile pacii vesnice. Slava, lauda si cinste Imparatesei cerului, care ne va duce pe noi impreuna cu ea in imparatia cerurilor.

Psalmul 146

Laudati pe Doamna pururea fecioara Maria, caci bun este psalmul. Dulce si frumoasa este pentru ea o asemenea lauda. Caci aceasta este ajutatoarea celor cu inima zdrobita si ii unge pe ei cu mirul de buna mireasma a bunei sale voiri catre ei. Mari sunt milele ei, darul si indurarile ei nu au sfarsit. Intampinati-o cu strigate de bucurie, cantati-i intru marturisirea psalmilor, caci va binevoi imparateasa cerului intru cei ce o preaslavesc si nadajduiesc la milele ei.

Psalmul 147

Lauda, Biserica lui Dumnezeu, pe iubita Mama a Mantuitorului Hristos, preaslaveste-o, Sioane al darului celui nou, caci fiii tai vor fi binecuvantati de ea si se vor intinde de la mare pana la mare, impodobi-se-vor cu pace buna si nadejdea lor nu se va rusina si te vor lauda din neam in neam.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 148

Laudati pe Doamna Maria din ceruri, laudati-o pe ea intru cele inalte, unde sade pe scaunul neapropiatei sale slave, in vesminte aurite imbracata si impodobita. Laudati-o, toate popoarele si dobitoacele, si pasarile cerului si pestii marilor, laudati-o, soare si luna, laudati-o, toate stelele si lumina, laudati-o, heruvimii si serafimii, scaunele si domniile si puterile, laudati-o, toti ingerii si arhanghelii si toate cetele ostilor ceresti. Slava, lauda si cinste pururea Fecioarei Maria.

Psalmul 149

Cantati Doamnei noastre si imparatesei noastre o cantare noua. Lauda ei in adunarea dreptilor. se vor bucura cerurile de slava ei, ostroavele marii si tot pamantul, apa, focul, gerul si caldura, fulgerul si lumina sa o preaslaveasca pe ea. Inaltimea ei in gura dreptilor si lauda ei in cetele tuturor sfintilor. Cetatea lui Dumnezeu, Sioane ceresc, praznuieste-o vesnic in cantari de laude.

Pslamul 150

Laudati, dreptcredinciosilor, pe marea Doamna, pe puternica Stapana, pe imparateasa cerului si pe preamilostiva voastra Maica, pe grabnica ajutatoare, pe aparatoarea plina de osardie, laudati inaltele ei fapte bune si marile ei minuni. Laudati-o, cete ale patriarhilor si prorocilor, laudati-o, apostolii si sfintii toti, laudati-o, mucenicii si marturistorii, laudati-o, fecioarelor si cei ce traiti in curatie, laudati-o, pustnicilor si monahilor, laudati-o, toti credinciosii din toate straturile, laudati-o, pruncilor si toate sufletele neprihanite care sunteti cetateni ceresti. Toata suflarea sa laude pe cea plina de har, pe pururea Fecioara Maria!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria