Psaltirea Maicii Domnului – Catisma 3

Psalmul 17

Iubi-te-voi, Doamna, imparateasa cerului si a pamantului, si voi proslavi minunatul tau nume printre neamuri. marturisiti-va Maicii Domnului, voi, care sunteti cu inima zdrobita si ea va va intari impotriva tuturor vrajmasilor vostri. Doamna, darul sanului tau este o lumina pentru noi, si din tine ne hranimcu laptele indulcirilor tale duhovnicesti ori de cate ori flamanzim si insetam. Cei ce sunteti credinciosi, cautati si preaslaviti pe Stapana, caci ea este grabnica ajutatoare si mijlocitoare la Dumnezeu. Fii scaparea noastra, preabinecuvantata Maica a lui Hristos Dumnezeu, caci tu esti pentru credinciosi o minunata intarire. Slava tie, a tuturor credinciosilor osardnica aparatoare!…

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 18

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, dar povestesc si slava ta, pururea Fecioara Maria; cu zugravelile bunelor miresme ale harului tau, toate marginile pamantului sunt inmiresmate. indreptati-va spre ea cu suspinele voastre voi, cei ce sunteti inviforati de toate faradelegile. Voi, cei pacatosi, alergati spre ajutorul Maicii Domnului si ea va va duce catre limanul linistit al milostivirii lui Dumnezeu. Cu cantari de psalmi bateti la usa indurarilor ei si datul milostivirii sale se va pogori ca o ploaie peste voi. Preaslaviti-o, dreptilor, in fata Prestolului lui Dumnezeu. Laudati-o, ceruri ale cerurilor si tot pamantul sa fericeasca numele ei!

Psalmul 19

Auzi-ne, Doamna, in intristarile noastre si indreapta-ti fata ta de mama spre rugaciunile noastre. Nu ne parasi in infricosatul ceas al mortii, ci stai in fata sufletului nostru, cand va fi sa se desparta de trup! Trimite un inger de pace in intampinarea lui, ca, prin al lui ajutor, sa fie pazit fara primejdie de duhurile cele rele. Arata-i sufletului pe Dreptul Judecator al veacurilor cu o fata milostiva si binevoitoare, pentru ca, prin starea ta de faţă, să-i dea iertare si sa-l invredniceasca de vesnica odihna cu alesii lui Dumnezeu!

Psalmul 20

Doamna, cu puterea ta se vor veseli sufletele noastre si cu dulceata numelui tau se vor mangaia inimile noastre. De la Prestolul Imparatului sa ne trimiti intelepciunea, ca sa ne luminam cu ea in tot adevarul. Invredniceste-ne sa ne infranam cu darul tau de la trupestile patimi, iar lumina darului tau sa straluceasca in inimile noastre. Cat de dulci sunt cuvintele tale, Fecioara Preasfanta, celor ce te iubesc pe tine si cat de inmiresmate sunt picaturile darului tau! Slava si cinste iti cantam si pe preacinstitul tau nume il slavim in veci. Slava tie, grabnica aparatoare a credinciosilor!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 21

Dumnezeule, Dumnezeul meu, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria sa caute spre mine cu indurarile sale,ca sa dobandesc mantuirea cea vesnica, cu binecuvantarea ei cea ceresca. Pentru aceasta te chem pe tine, Doamna mea, ziua si noaptea, ca sa patrunda pana la tine rugaciunea mea si tu, Stapana mea, apleaca-ti urechea spre ruga mea. Pretutindeni ma cauta dusmanii sufletului meu, dar dreapta ta cea puternica ma apara pe mine si sub umbra milostivirii tale am dobandit o preadulce odihna. Slava tie, neadormita mea pazitoare!

Psalmul 22

Domnul ma paste, iar tu, Nascatoare de Dumnezeu, Il rogi ca sa-Si intoarca spre mine Faţa Sa cea dumnezeiasca! slava starii tale inainte ca o Mama milostiva! Binecuvantata sa fie privirea ta pe care cu milostivire o indrepti spre pacatosii care se caiesc. Binecuvantata sa fie stralucirea fetei tale, binecuvantat sa fie harul sfantului tau chip, binecuvantata sa fie mila cea grabnica a mainilor tale! Binecuvantat sa fie Cel ce S-a hranit cu laptele tau cel fecioresc! Sa te binecuvinteze apostolii si proorocii lui Dumnezeu, mucenicii, marturisitorii si cinstitele fecioare sa-ti cante tie!

Psalmul 23

Ale Domnului sunt pamantul si plinirea lui. Tu, Stapana, impreuna imparatesti cu El in ceruri si tu ne esti un inger pazitor pe pamant. E mai bine sa se stinga soarele decat sa ne lipsim noi mijlocirea ta inaintea lui Dumnezeu! Cu slava si cu frumusete te-ai imbracat! Imbracamintea vesmintelor tale este mai scumpa decat orice comoara. Stralucirea soarelui este pe capul tau si lumina lunii sub picioarele tale! Prestolul tau este impodobit cu stele si toate sufletele dreptilor cu nesat te privesc, o, prea luminata stea de dimineata! Pomeneste-ne pe noi, Doamna, intru bunavointa ta si fa-ne vrednici sa slavim sfantul tau nume! Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare a tuturor crestinilor!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 3, gl. 3

Zid nebiruit, temelie puternica, liman neinviforat, te-am dobandit pe tine, prea buna! in adancul patimilor fiind inviforati, spre limanul apararii tale alergam. Trimite-ne pace si mare mila!
Prestolul cu totul de aur al Imparatului si rai inflorit te-ai aratat, Preacurata, caci pe Dumnezeu in sanul tau L-ai purtat. Cu haruri dumnezeiesti ne inmiresmezi pe noi, pentru aceea toti te propovaduim pururi ca pe ceea ce esti cu adevarat Maica lui Dumnezeu, care ne dai noua mare mila.
Mangaierea celor scarbiti, curatirea celor ce gresesc tu esti, Maica Fecioara Stapana! Tu ai nascut mantuirea neamului omenesc, tu te-ai facut stalp de tarie credinciosilor. Te chemam: roaga-L pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca mare mila!

RUGACIUNE

Catre apararea ta si cu ajutorul tau cel tare alerg acum, preacurata Doamna, Nascatoare de Dumnezeu! Sunt cu totul spurcat: n-am pazit poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu, asa incat nici nu indraznesc sa-mi ridic ochii la cer, caci mi-am ranit cu multe rautati trupul meu. Nici mainile nu cutez sa le ridic spre inaltime, caci sunt pline de rapire. Nici gura n-o deschid la rugaciune, caci mi s-a lipit cu grairea de rau. Suspine nu am, din cauza nesimtirii. Inima mi-e ingreuiata de slava desarta. Sufletul mi l-am intunecat cu nemilostivirea. trupul mi l-am slabit prin trandavie. Picioarele mi le-am poticnit de piatra iubirii de placeri. urechile mi le-am deschis spre auzirea laudelor de putina vreme. Fata mea s-a umplut de nerusinare. Mirosul urat al faptelor mele a intrat in narile mele. Si fiind in intregime ca un pom neroditor sau ca o biserica pustie, toti nazuiesc sa ma darame, iar diavolul care imi prada sufletul si care se cuibareste in inima mea ma vede neingradit si cauta sa-mi rapeasca putina credinta pe care o mai pastrez ca o avutie si, legandu-ma ca pe un prizonier cu legaturi de pacate,am sileste sa fac voia lui. ce voi face eu, nu stiu. Fiind creat de Dumnezeu cu voie libera, m-am robit cu tot dinadinsul cu propria mea voie demonului tuturor poftelor si s-au inmultit pacatele mele mai mult decat nisipul marii. cum as putea sa-L rog pe Domnul si pe Creatorul meu sau cum as putea sa nadajduiesc sa fiu miluit? De bunavoie m-am dedat spre intinarea trupului si in fiecare ceas ma apropii de placerile pacatoase, caci trupul mi l-am spurcat cu desfranarea, limba mi-am intinat-o cu vorbele rusinoase, iar cele dinauntru ale mele le-am umplut cu ganduri necurate si mintea mea s-a aplecat spre cele potrivnice legii lui Dumnezeu. De aceea tanjesc sima amarasc si ma intristez si in fiecare ceas cad la indurarile tale, Doamna Nascatoare de Dumnezeu. Nu te mania pe mine, pacatosul, ca sa nu se sfarseasca zilele mele in desert, ci cauta, Stapana, spre mine, deznadajduitul. Roaga-L pe Cel ce S-a nascut din tine ca sa nu am soarta pacatosilor. Caci tu esti Maica lui Dumnezeu si eu, robul tau,intotdeauna nadajduiesc spre tine!pentru noi, robii tai, roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru, Caruia i se cuvine slava, dimpreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea, si in vecii vecilor, Amin!

Aflat in: Psaltirea Maicii Domnului Etichete: 

Recent Posts

Bookmark and Promote!

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi celelalte se vor adăuga vouă ! (Matei 6, 33)