Psaltirea Maicii Domnului – Catisma 6

Psalmul 37

Preasfanta Fecioara Doamna, nu cu mania Sa si cu dreptatea Judecatii Sale sa ne pedepseasca pe noi Domnul pentru faradelegile noastre. Tu, care esti atotmilostiva statatoare inainte, mijloceste iertarea pentru noi, care nu avem raspuns in fata pacatelor noastre. Ca tu esti nadejdea noastra, care nu ne rusineaza, si asteptarea cea nemincinoasa. Nu este pace in oasele noastre de la fata pacatelor noastre, ci cu preabinecuvantatul Rod al pantecelui tau, ne vom impaca cu Dumnezeu. Harul Lui si milele tale sa fie de-a dreapta noastra.

Psalmul 38

Zis-am: “Pazi-voi caile mantuitoare ale iubitului tau Fiu, Imparateasa cerului si Harul lui Hristos mi se va darui, insa duhul meu este sarguitor, dar trupul neputincios. Miluieste-ma, din ceruri si din inaltimea slavei tale, ajutatoarea mea, ca niciodata sa nu-mi alunece picioarele de la calea dreptatii. Nu ingadui si pazeste-ma sa nu alunec si sa nu ma impiedic de piatra patimilor rele, ca sa nu se bucure de mine vrajmasii mei, ai sufletului meu. Asculta rugaciunea mea, Doamna Stapana, si nu trece cu vederea rugaciunea mea cea saraca.

Psalmul 39

Rabdand, am asteptat harul tau, Doamna Preasfanta Fecioara, si mi-ai facut dupa multimea milelor tale. Caci ai auzit rugaciunile mele si m-ai scos din prapastia patimilor mele iubitoare de pacate. Minunate si necercetate sunt indurarile tale. Sa se bucure si sa se veseleasca de tine toti cei ce te iubesc, iar cei ce urasc numele tau, sa se coboare in iad. Binecuvantata si preamarita esti, Stapana, in vecii vecilor. Amin.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 40

Fericita si preamarita esti, Marie, Nascatoare de Dumnezeu, care ii inteleptesti pe cei saraci cu duhul si smeriti cu inima. In neputintele lor marturisite inaintea lui Dumnezeu si inaintea ta, lucreaza atotputernicia lui Dumnezeu si mijlocirea ta de Mama. Slava tie, Stapana, ajutatoarea celor neajutorati si bogatia nerapita a celor saraci si smeriti.

Psalmul 41

Precum doreste cerbul izvoarele apelor, asa alearga sufletul meu insetat, catre iubirea ta cea sfanta, Imparateasa cerului si a pamantului, caci tu esti viata vietii mele si hranitoarea sarmanului meu trup! Tu L-ai hranit cu lapte pe Mantuitorul sufletului meu, iar tu insati te-ai hranit cu nepieritoarea hrana a invataturii Lui celei dumnezeiesti! O, lumina, luminata de Lumina cereasca! Lumineaza-mi, te rog, intunericul meu cel dinlauntru, pentru ca mintea mea si dorinta mea sa se inaripeze in lumina ta catre Sionul cel de sus!

Psalmul 42

Judeca-ma, Doamna Fecioara si fa-mi dreptate in cearta mea cu trupul, cu lumea inselatoare si cu diavolul, cu sarpele cel viclean, cu aspida cea aducatoare de moarte, ca sa ma izbavesc de acesti trei infricosati si vicleni vrajmasi, cu ajutorul Tau! Zdrobeste, stapana, capetele lor trufasse, slabeste-le puterile si intareste-ma sa le stau impotriva! Dreapta ta intru tarie, ca tii cu ea pe Cel ce tine toate! Sa invie Domnul in mine, cu darul Sau, pentru rugaciunile tale de Maica si se vor risipi vrajmasii mei.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 43

Stapana, Maica pururea Fecioara, parintii nostri ne-au vestit si noi, cu urechile noastre am auzit si cu ochii nostri am vazut cat de necercetate sunt indurarile tale si cat de minunate sunt minunile tale si cat de nenumarate sunt milele tale! Rasaritul si apusul, amiaza si miazanoapte sunt luminate de ele, peste toate, bunatatile ei ceresti sunt pregatite pentru cei ce lauda preasfantul ei nume si va fi marit de Domnul Iisus Hristos.

Psalmul 44

Inima mea tresalta cand aude cuvantul cel bun al Preasfineti Fecioarei Maria, Maica Dumnezeului nostru, ca din gura ei cu dulce rasuflare izvoraste o dulceata cereasca. Cu Rodul Preasfant al pantecelui ei, pacetele mele sunt curatate, cu fecioria ei neprihanita, s-a dat sufletului meu fericita nemurire, iar cu nasterea ei sunt izbavit din robia iadului si reintors in vesnica patrie cereasca.

Psalmul 45

Stapana, tu esti scaparea noastra in toate nevoile noastre! Tu esti taria si puterea care zdrobeste pe toti vrajmasii nostri. De bunatatile tale este plin pamantul. Ele se revarsa chiar pana in cele mai de jos ale pamantului. Din plinatatea darului tau, cei ce au fost in iad se veselesc, izbvindu-se de el prin preaslavita Nasterea ta cea fecioreasca si oamenii muritori au devenit partasi ingerilor celor fara de trup.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 6, gl. 6

Mintea mea slabeste acum, cazand in adancul gandurilor potrivnice si nu-mi este mie izbavire. Auzi-ma pe mine, cel ispitit si daruieste-mi, ca o buna, impacare launtrica, sa nu fiu mancare celui viclean, Preasfanta Fecioara Marie binecuvantata! Fa mie Milostiv, Preasfanta Stapana si Maica pururea Fecioara, pe Judecatorul lumii, caci nimeni nu poate mijloci ca tine, fiind Maica Stapanului, al Dumnezeului tuturor! Stand in chip vazut in fata Sfintei tale Icoane, in chip nevazut te vad vietuind in ceruri, Maica Vietii, cu evlavie ma rog catre tine, sa ma izbavesti de vrajmasii cei vazuti si de cei nevazuti, Preasfanta Stapana si Imparateasa a cerului si a pamantului!

RUGACIUNE

Neintinata, nestricata, neinselata, Preacurata Fecioara, nenuntita Mireasa Dumnezeiasca, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Marie, Doamna si Stapana lumii si nadejdea mea, cauta, te rugam cu umilinta, spre noi, pacatosii, in ceasul acesta si fa-L milostiv cu rugaciunile tale de Maica, pe Domnul nostru Iisus Hristos, pe Care L-ai nascut din preacuratele tale sangiuiri, neispitita de barbat! Pe Acela vazandu-L osandit la moarte si cu arma intristarii fiind ranita in inima, raneste si sufletul meu cu dragostea cea dumnezeiasca. Daruieste-mi lacrimi de pocainta, ca sa-L plang cu amar pe Acela Care a fost legat si batjocorit pentru mantuirea noastra. Tu, Fecioara Stapana, care in timpul mortii Sale de bunavoie ai suferit o mare durere in sufletul tau, slobozeste-ma de dureri, ca sa te laud pe tine, ceea ce esti vrednica de lauda intru toti vecii. Amin!