Psaltirea Maicii Domnului – Catisma 9

Psalmul 64

Tie Ti se cuvine cantare, Dumnezeule, in Sion si tie, Doamna pururea Fecioara, strigare de bucurie si Ierusalimul cal de sus. Sa-ti dea tie Domnul lauda si slava in fata tuturor oamenilor! Slava ta este mai presus de slava cetelor Ingeresti si a Arhanghelilor. Har si dulceata a pus Dumnezeu in gura ta. Cu vesminte slavite a imbracat Preacuratul tau trup. Cununa de flori nevestejite a pus pe capul tau si cu toate faptele bune te-a impodobit in mila Sa, o, preabinecuvantata, Maica a lui Dumnezeu!

Psalmul 65

Strigati cu bucurie Doamnei noastre, pururea Fecioarei Maria, strigati-i tot pamantul. Cantati-i preadulce cantare preaslavitului ei nume! Dati slava laudei ei. Sa intram in casa inchinata numelui ei, cu ardere de tot din toata inima. Si sa inaltam in fata Sfintei sale Icoane, candelele noastre si rugaciunile, ca ea va cauta la saracia boastra si ne va indulci toata amaraciunea. Binecuvantat este Dumnezeu, care ne-a binecuvantat cu binecuvantarea Maicii Sale dupa trup, a Preadulcelui Iisus Hristos!

Psalmul 66

Dumnezeule, milostiveste-te spre noi si ne binecuvanteaza, iar tu, preamilostiva Doamna Fecioara, roaga-l pentru noi. Intoarce intristarea noastracu multa grija, intr-o sfanta bucurie. Lumineaza, o, Stea de dimineata, intunericul pacatului! Potoleste setea inimii mele iubitoare de pace. Dreapta ta sa ma ridice pe mine cazut si apararea ta sa-mi sfinteasca sfarsitul meu cel crestinesc. Slava tie, nadejdea mea, care nu ma dai de rusine niciodata! Tu, Preamilostiva, Doamna Fecioara, roaga-L pentru noi. Intoarce-ma si pe mine, nevrednicul, in Imparatia Iubitului tau Fiu, Preasfantului nostru Mantuitor!

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 67

Sa invie harul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, in sufletele noastre, care sunt scufundate in adancul somn al pacatelor si se vor risipi vrajmasii nostri si toate cursele lor vor dispare! O, Preamilostiva Doamna, doboara toata rautatea lor ce vine din iad si intoarce vointa mea dinspre lingusirea lor. Inaripeaz-o catre prea sfanta voie a Iubitului tau Fiu si Dumnezeul nostru. Lumineaza constiinta mea cea adormita de pacare, ca sa nu se imputineze lauda ta din gura mea, nici dragostea mea catre tine, dinlauntrul meu! Pace multa da celor ce te iubesc pe tine, Doamna, Preasfanta Fecioara, iar sufletele lor nu vor vedea moartea cea vesnica in veci.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Psalmul 68

Mantuieste-ma, Stapana, ca au intrat apele patimilor pacatoase pana la sufletul meu. Afundatu-m-am in noroiul adancului. Plangand, am plans ziua si noaptea, caci L-am maniat pe Domnul Dumnezeul meu si nu sunt vrednic sa caut la inaltimea cerului. Catre cine dar, voi alerga, ticalosul de mine, daca nu catre tine, Preamilostiva Aparatoare? Mantuieste sufletul meu, caci prin tine S-a dat mantuire la toata lumea. Atunci cand Arhanghelul te-a vestit Puterea Cerului Preainalt Te-a umbrit si binecuvantarea Parintelui ceresc Te-a cercetat.

Psalmul 69

Doamna si pururea Fecioara Maria, spre ajutorul meu ia aminte, cu mila ta lumineaza-mi intunecata mea minte, ca sa inteleg bunatatea ta si preaslavitele tale minuni pe care le arati pacatosilor ce se caiesc si pe care le vei pecetlui in inima mea. Miluieste-ne si nu ne ingadui sa fim stramtorati de ispitele vrajmasului, ca nu cumva sa se zica despre noi: “Bine, bine” sufletului nostru. Iar tu, Stapana, Doamna Fecioara, sa te sfintesti in noi, caci cunosti cele ce sunt ale tate.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Preasfanta Stapana de Dumnezeu Nascatoare si pururea Fecioara Maria

Tropare dupa catisma 9, glasul 1

Este cunoscuta, nadejdea crestinilor, preabuna Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, pentru ca esti dadatoare de mila, izvorul compatimirii, cheia care deschide bunatatea cereasca cea dumnezeiasca, deschide-ne si noua usile milostivirii tale. Ca zorile tainice ale diminetii ai aparut Preasfanta Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, iar din tine a rasarit Soarele Dreptatii, Iisus Hristos, luminandu-i pe cei ce sedeau in intunericul deznadejdii! De acelasi Soare fiind luminati, te fericim dupa datorie, ca pe ceea ce esti pricinuitoarea innoirii omenesti. Rai cuvantator te-a sadit Domnul pe pamant, Cel ce a sadit Edenul cel dintai, in mijlocul tau, Mireasa a lui Dumnezeu, ca pomul Vietii a inflorit.

RUGACIUNE

Preasfanta Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce cu amaraciune ai auzit loviturile de ciocan , cu care L-au pironit pe Cruce pe Iisus Hristos, Fiul tau si Dumnezeul nostru, mantuieste-ne, ca sa nu auzim scrasnirea dintilor, a diavolilor in iad. Cu lacrimile tale, pe care le-ai varsat la Crucea Mantuitorului meu, rapeste-ma de la plansul cel vesnic pe mine, pacatosul. Prin insuti sufletul tau a trecut sabia, cant te aflai langa Sfanta Cruce, fa asadar, ca sa treaca pe alaturi viitoarele mustrari de constiinta ale mele. Tu, ceea ce esti rugul cel nears, pe care l-a vazut Moise Proorocul, izbaveste-ne de flacarile gheenei. Nu am dupa Dumnezeu, alt ajutor si alta aparatoare afara de tine, Maica lui Dumnezeu, Imparateasa Cerului si a pamantului. Cred in atotputernica ta tarie harica si marturisesc mila ta fata de toti pacatosii! Ca cine, alergand la tine, pleaca fara de vreun ajutor? Pentru aceasta si eu pacatosul, in fiecare zi alerg catre tine in toate nevoile si intristarile mele. Ca nu este pentru mine in orice vreme, o mai mare spaima si neliniste de vesnica mea soarta, cand voi fi trimis spre dreapta sau spre stanga, cand voi mosteni Raiul sau voi fi aruncat in cele mai de jos ale pamantului. Asculta dar, Stapana Doamna Fecioara, aceasta rugaciune, ca sa nu ma ajunga vesnica osanda, ca sa nu ma duc de la judecata, in partea stanga, departe de tine, Stapana! Ci, eu, voi alerga catre tine, impreuna cu ceilalti care sunt vrednici de vesnica veselie din cer. O, preamilostiva Maica a lui Dumnezeu, la tine cad, dupa cum vezi, cu lacrimi si cu suflet zdrobit, mantuind, mantuieste-mi sufletul meu! Roaga-l pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul tau si Dumnezeul nostru, pentru mine, ca sa primesc macar o faramitura ce cade de la masa Sfintilor din Imparatia cerurilor si astfel, sa scap de focul gheenei si sa dobandesc Raiul, prin tine, una Curata si preabinecuvantata. Amin!